Från odlad fisk i fjällvatten till delikatess mat


Om oss

Historia Personal FÖRÄDLING Kontakta


Wangensten.Fisk AB i Hoverberg odlar upp fisken i sju månader till ca: 7-800 gram i Jo-Larsviken utanför byn Vattviken. Som sedan slaktas och paketeras fisken i det egna slakteriet nere i byn Hoverberg. Därefter transporteras fisken till Valdres i Norge för att fermiteras. Efter sex månader är fisken klar för uttransport till grossister i Norge och Sverige. Smaklig måltid

Du som är intresserad av våra produkter maila till info@wangensten.se

RAKFISK

Raking av fisk är en konserveringsmetod baserad på en jäsningsprocess kallas jäsning. Fermenterade livsmedel är livsmedel där råvarorna har varit utsatt i en miljö där enzym och mikroorganismer börjar en kontrollerad process med biokemiska förändringar i maten.
Mycket
förenklat kan vi säga att enzymatiskt satt igång en klyvning
en
lång, tuff fisk protein molekyler, medan mjölksyrebakterierna som finns överallt i naturen, konvertera kolhydrater till syror.

Det är denna process, tillsammans med andra parallella aktiviteter, som ses vandra i fisken, och kallas jäsning. Processen leder till högre näringsinnehåll, smakförändringar, ökad hållbarhet, förutom maten är lättare matsmältning. Processen har många likhetspunkter med en ost produktion.

Läs mer om Wangenstens.rakfisk här


RAK ÖL


Rakölet är klart och fint och är dt självklara valet till en god rakfisk måltid. Rakfisk berör själen av norsk mattradition. De gamla delikatesser från fjälldalar har fläktade ut över hela landet.
Wangenstens
AS har utvecklat Rakøl för gamla brygga recept från Valdres. Ölet är producerad av Egir Bryggeri i Flam, för Wangensten AS, och innehåller kornmalt, humle, jäst och
vatten.

Läs mer om Wangenstens.Raköl här

PRODUKTION AV OST.

Mjölken levereras från väl utvalda gårdar i Valdres året runt. Om sommaren är kossorna på fäbodvall och betar i fjällområdet. Det är mjölken från denna gård som våra ostar är gjord av.Tills nu har vi producerat fyra olika sorters Valdresostar; Bufar, Bukono, Syndin ock Helin.
Det vill vi fortsätta med och även komma med nya ostar.

Vi gör nu en ny och med en lite lättare smak, Fosheim. Osten är bara lagrad i sex månader , vilket gör att den blir då lättare och mildare i smaken. än våra andra Valdres ostarna.

Läs mer om Wangenstens.ost här

 


Nytt från Valdresmejeriet 2016


 

Läs mer om den prisbelönta rakfiskmoussen>>Recept

 

 

Wangensten Fisk AB Hoverberg 840 40 SVENSTAVIK Tlf: (+46) 70-660 70 95   Email post@wangensten.se organisationsnummer 556862-3036