Historia från 1800-talet i fyra generationer


Om oss

HISTORIA Personal Produkter Kontakta

Historien om koncernen Wangensten börjar på 1800-talet. Wangensten AS har i fyra generationer bedrivit produktion av rakfisk. Idag är det Jörn Wangensten som de senaste tio åren ansvarat för driften av anläggningen vid sidan av sina föräldrar Berit och Olav Wangensten. Under årens lopp har Wangensten AS tilldelats utmärkelser och vunnit priser för sin rakfisk senast 2014 som Bästa rakfisk.

Produktionsanlägget är inrymt i det tidigare Nord-Aurdal mejeri, Leira i Valdres. Här produceras det årligen ca 180 ton rakfisk för den norska marknaden och det gör Wangensten AS till Norges största rakfisk producent. Wangensten AS gör sitt eget Raköl som är special bryggt öl för rakfisken. Wangenstens Raköl passar perfekt till ett rakfiskmåltid och surströmming.

Wangensten AS har ett eget ost ysteri i Valdres varifrån den egna osten kommer ifrån. På vår gård Færden i Valdres har familjen tillverkat rakfisk i generasioner. Allt började på 1800-talet med att hämta öring från närliggande vatten för att förädla fisken på gården. Efter ett tag flyttade man produktionen till moderna lokaler men kraven på kvalité och smak måste vara den samma.

Tillgång till färsk fisk hela året om och då odlat i kallt friskt fjällvatten om är ett måste för att lyckas med kvalitén och ett bra recept. Att vi har lyckats visar den årliga stadsfesten och rakfisk mästerskapen som vi med stor framgång har deltagit i med våra produkter och vunnit.

En festmåltid
- Då lägger du en Wangenstens rakfisk med potatis, gräddfil, sallad och tunnbröd på tallriken tillsammans med en bit Valdresost, du dricker Wangenstens Raköl till och sköljer ned med en Gammel Opplands aquavit.

Rakfisk är en gammal norsk mattradition som går långt tillbaka till medeltiden. Begreppet Rakfisk kan man hitta första gången år 1348 men den är antagligen mycket tidigare än så.

Till rakfisk kan man använda sig av olika arter av fisk öring, röding, regnbåge,sik och sill går alldeles utmärkt. Men i stort sätt är det öring och regnbåge som används Idag odlar vi i huvudsak regnbåge men i bland blir det öring. Tidligare gjorde vi rakfisk i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Noreg, med Austlandet som kjerneområde.

I siste tio åren är det Valdres som blivit i fokus och vårat huvudsäte för nästan all rakfiskproduktion i Norge.Vilket har blivit att Rakfisk är synonymt med Valdres som begrepp som underbar delikatess och av yppersta kvalité.

Torkning, saltning och fermentering är den älsta kända konserveringsmetoden som går tillbaka 5000 år i tiden. Sverige, Island, Norge, Ryssland och Asien har alla den här konserveringsmetoden genom tiderna. Så vi är inte ensamma att konservera fisk på detta vis. Men en av de största i Skandinavien.
 

Wangensten Fisk AB Hoverberg 840 40 SVENSTAVIK Tlf: (+46) 70-660 70 95   Email post@wangensten.se organisationsnummer 556862-3036